Ängsö slott den 16 augusti 2006


Onsdagsfika på Ängsö slott den 16 augusti 2006


 

Äntligen är semestern över och det är dags att dra igång onsdagsträffarna!
Denna onsdag ställde vi kosan till Ängsö slott som har anor ända frÃ¥n 1200-talet. Kort Ängsö historik:
1272 ägdes Engsö av Riseberga nunnekloster som bytte bort det till Riddaren Greger som förde en sparre i sitt vapen.
Hur de första byggnaderna såg ut vet vi ingenting om men på 1480-talet lät Bengt Fadersson Sparre bygga ett befäst stenhus. Delar av detta hus ingår i det nuvarande slottet.Vädrets makter visade upp sina allra mörkaste moln över Västeråstrakten men det skrämde oss inte. Vi var 6 bilar från Västeråshållet och 3 bilar från Uppsala-Kungsängenhållet. Vi sammanstrålade c:a 1 mil innan Ängsö. Jag höll på att glömma att Lasse och Eva kom i sin ”Svenssonbil (BMW)”. Det märks att bönderna har börjat att röra på sig eftersom vägen till Ängsö på många ställen hade mycket lerkockor på vägbanan. Vi smög förbi dessa lerpartier i väldigt låg fart och körde emellanåt vänstertrafik. Väl framme vid slottet körde vi lite fel så att hela karavanen fick vända.

På slottet intog vi kaffe och smörgåsar med hembakat färskt bröd. Ove hade ringt slottet innan de åkte från Västerås och meddelat hur många vi skulle bli. Slottsfrun Catarina hade då satt igång och bakat brödet. Det är det som kallas för färskt bröd. Smörgåsarna smakade utmärkt. Kaffet serverades i gamla kopparkaffekannor. Som vanligt så gick kvällen fort och helt plötsligt så var det dags för hemfärd.

När vi lämnade slottet så kom det ett nytt stort sällskap som skulle ha spökafton på slottet. Hu va hemskt. Tur att vi kom iväg innan vålnader, gastar, huvudlösa och andra hemskheter dök upp. Sammanfattningsvis så var det som vanligt en mycket trevlig kväll. Appropå de mörka molnen så kom det inte en enda droppe regn.

Hoppas vi ses på nästa onsdagsträff

Text: Rolf Rosdahl
Foto: Rolf Rosdahl