Polismuseet den 2 september


Vi träffas på Vallbys Friluftsmuseums parkering, p.g.a. regn och diverse problem kommer det 8 Corvette och 5 bruksbilar. Vi åker tillsammans genom en liten del av Västerås till Länsstyrelsens parkering där vi fått tillstånd att parkera våra fina bilar.

Det blir en kort promenad till Polishuset, där 4 entusiaster till poliser tar emot utanför entrén och lotsar in några i taget genom låsta dörrar, alla samlas i rum Märta.

Polismuseet drifts helt ideellt av Rolf Nilsson Åke Nellberg Åke Danielsson och Hans-Åke Schenning som har arbetat med många olika befattningar inom polisväsendet.

Det berättas om organisationer, olika episoder som poliserna har varit med om, även deras känslor omtalades om det som händer idag i Västmanland.

Fikat blir det i rum Märta där polismuseet bjuder på kaffe/the, klubben bjuder på härligt goda smörgåsar med skinka/ost och pynt (grönsaker).

Corvette Aros OF Sweden tackar för sig med en peng och ett tackkort samt en applåd från medlemmarna, för spännande trevliga och otrevliga upplevelser som polisen berättar om, samt museet med alla saker och tillhyggen.

Corvettefolk besök Polishuset Västerås.

Före detta polis sitter och funderar.

Hans-Åke Schenning och kollegan Åke Danielsson info. om polisväsendet.

Fika paus med en god skinka ostsmörgås.

Rolf Nilsson fördjupar sig i Salaligan och Åke Nellberg berättar

om en episod som har hänt i Västmanland.

Dokumentation över Salaligan, Tillbergamorden och Morddramat på ångfartyget Prins Carl.

Rolf Nilsson leder upp till polismuseet.

Västerås första polishus låg mellan åren 1839 och 1901 vid nuvarande Polisgränd vid Bondtorget som Rolf Nilsson pekar på.

Olika hjälpmedel för polisen brandnyckel visselpipa handbojor och batong.

Beslag tagna knivar knogjärn kaststjärna och andra tillhyggen.

Beslag tagen hembränningsapparat.

Bygelsaxen, eller ”Bylingen”, använde sig poliser av förr i tiden för att fÃ¥nga brottslingar med.

Åke Nellberg berättar om när han tagit fast en förbrytare, hur svårt det var att larma om hjälp. Mot dagens kommunikation.

Polisuniformer bland Corvette folk.

Polisen kontorsbord.

Första kvinnliga polisuniformen kom 1957 då kvinnor anställdes som ordningspoliser. Vid tjänstgöring utomhus skulle kvinnor bära byxkjol. Men 1974 försvann den.

Text/foto: Solveig Lindblom och Bengt Lindblom