Corvette Aros vårmönstring lördag 5/5 2018


I år gick vårmönstringen till Arlanda. Ove Karlsson hade bjudit in till besök på ett flygmuseum, en jumbojet och till sin arbetsplats, flygtrafikledningen. Det tog bara ett par dagar efter att inbjudan skickats ut så var alla 50 platserna bokade. Flera ställde sig förgäves på väntelista i fall någon skulle hoppa av.

De flesta deltagarna samlades tidigt denna vackra lördagsmorgon vid Hälla köpcenter i Västerås. Åke Jansson informerade om körvägen och ledde sedan karavanen mot Arlanda. Ove möte upp vid Erikssundsbron och lotsade följet via Sigtuna och Märsta till Arlanda Flygsamlingar. Där tog medlemmar emot som hade åkt direkt. Klubbflaggan var redan uppsatt och parkera fick vi göra på bakom grindarna inne på museets område.

Arlanda Flygsamlingar är det största museet för civil luftfart i Sverige och bjuder på flera historiska flygplan, liksom modeller, motorer mm. En av samlingarnas eldsjälar, Jan Forsgren, gav oss en mycket underhållande och intressant guidning bland alla sevärdheter.

Äntligen dags för kaffe och macka. Det var bara några hundra meters förflyttning till Jumbo Hostel. En Boeing 747 som numera är ombyggd till vandrarhem. Oturligt nog stod där en kille med en stor lövblås för att vårstäda runt flygplanet. Efter hot om kompanistryk om han skulle damma ned våra bilar valde han att avvakta. Vi parkerade runt och under Jumbojeten. Klubben bjöd på fikat som avnjöts i solsken på vingen, eller där fram i 1:a klass.

Efter fikat ny snabb omgruppering till Stockholm ATCC (Air Traffic Control Centre) som ägs och drivs av Luftfartsverket, LFV. Hela besöksparkeringen utformad som en stor rondell fylldes av våra skinande Corvetter. Ove med kollegor visade en av LFV:s två centraler för radarledd flygtrafikledning. Här övervakas och dirigeras all flygtrafik från Jönköping i söder till Kiruna i norr. I Arlandatornet (och alla andra torn) sköter man i huvudsak själva start- och landnings-ögonblicket samt flygplans och fordons rörelser på marken.
Flygledaren Peter (Mopar-ägare till bil under byggnation) gav en målande och humoristisk beskrivning av detta, och hur man delar in luftrummet i olika ”tårtbitar” som de olika radarflygledarna ansvarar för. Den viktigaste uppgiften är att se till att flygplanen inte kommer för nära varandra, och att de samtidigt kan flyga så ekonomiskt som möjligt mellan sina destinationer.
Piloter och flygledare ska ha mycket information till hands när det gäller väder, militärövningar, trafikstockningar över Centraleuropa, tekniska system på marken eller annat som kan påverka planeringen och genomförandet av en flygning. Det fixar en avdelning som kallas FPC (Flight Planning Centre). Micke (med den svarta Ferrarin) lärde oss lite om sådant.

Flygledare och piloter skulle stå sig slätt om det inte fanns någon organisation som sköter om tekniken på marken. Alla datorer och bildskärmar, radiosändare och mottagare för tal, instrumentlandningssystem (ILS), meteorologiska givare, radarstationer med mera som de använder för att övervaka och styra maskinerna i luften. Det är här Ove och hans jobbarkompisar kommer in i bilden. Ett gäng av specialutbildade tekniker över landet, anställda av Eltel Networks, och som på uppdrag av LFV sköter om all denna unika teknik för luftfarten. Tompa (Corvetteägare) hjälpte till med visningen av den operativa centralen efter alla powerpointpresentationerna i samlingssalen.
Vi kunde även skymta lite av bygget som pågår för Remote Towers eller Fjärrstyrda torn som det heter på svenska. LFV leder utvecklingen inom området, och satsar stort på det inför framtiden.

Dagen avslutades med en sen men utmärkt lunch på Arlandastad golfrestaurang, La Fourchette.

Vilken härlig dag vi fick! Nästan alla åkte nedcabbat eller utan luckor på taket.

Tack till vädergudarna, och alla som hjälpte till med de praktiska detaljerna för en lyckad heldag! Tack även till fotograferna, vilka häftiga bilder!

Thord Johansson, en av teknikerna från Eltel Networks i ATCC. Kolla hans bilder på webben, https://photos.app.goo.gl/Vgi3ZjLEux57uQmt6

Se mera av Thord på Instagram, instagram.com/thord.j.photography

Johnny Eriksson och Peter Lundström LFV samt Bengt Lööv och Ove Karlsson har även bidragit med foton till reportaget.

Länkar till besöksmålens hemsidor:

https://arlandaflygsamlingar.se/

http://www.jumbostay.com/

http://lfv.se/

http://lafourchette.se/

Text

och bilder: Ove Karlsson