CAOS Höstcruising 19 september 2015


Vi möttes på ett regnigt Vallby och flera anländande medlemmar berättade att regnet verkade just vara över Västerås. Som vanligt är regnet inget som stoppar detta supersköna gäng Corvette entusiaster som ska åka p¨å årets höstcruising. Dagens första etapp till Guldsmedshyttan var på drygt tio mil.

Corvetterna fick först sträcka ut sig på E18 från Västerås till Köping och vidare norrut till Kolsva. Nu när vi hade lämnat det regntunga Västerås bakom oss kom solen fram och bjöd på en så där alldeles perfekt bilåkarupplevelse som man vill ha på en höstcruising. Turen gick vidare nordväst mot Lindesberg som även passerades genom de centrala delarna innan första etappens slutmål Guldsmedshyttan och Stripa Gruva.

Efter en körtid på 1,5 timma köades det som tiden var inne för kaffe och smörgås. Detta hade tjejerna på Bergslagspraliner fixat till och det vara bara att sätta sig till bords. Efter att ha avnjutit förfriskningen berättade tjejerna om sin verksamhet på Bergslagspraliner. Här fanns det ett stort utbud av praliner, kakor, nougat och kola av olika smaker. Här fanns också tillfälle att inhandla från sortimentet till lördagsmyset vilket också många passade på att göra.

Våra två guider stod nu beredda att ta hand om oss för rundvandring på Stripa Gruva. Här fick vi besöka smedjan och Stripasmederna som fanns på plats för att visa yrkets ädla konst. Stripa Gruva är en av de äldsta och största järnmalmsgruvorna i Lindes bergslag. Brytningen lades ner 1977 och då hade gruvan ett djup av 450 meter. Gruvan är idag vattenfyll då pumparna har stängts av. Vi vandrade vidare fö att se gruvlave, spelhus och anrikningsverk. Om man nu inte hade så mycket till övers för gammal gruvhistoria bjöd vädret på strålande sol bland de gamla gruvbyggnaderna och våra välputsade bilar. En helt fantastisk syn att ta med sig inför kommande vinterförvaring av Corvetten!

Som vanligt går tiden alldeles för fort och vi var tvungna att lämna Stripa gruva för att hinna till lunchen. Färden gick nu söderut mot Fanthyttan där vi svängde in på Tre Sjöars Väg som är en mycket underhållande och sevärd väg att köa på (rekommenderas min anm.). Innan vi kom fram till Åkerby Herrgård, där vi skulle äta lunch, fick vi se två av de tre sköna Usken och Fåsjö

n i ett makalöst höst solsken.

Lunchen intogs som tidigare nämnts på Åkerby Herrgård och där var allt framdukat och förberett så det var bara att hämta mat från buffén och sätta sig. Det bjöds på två olika välsmakande rätter som avslutades med kaffe. Det finns lite mystik runt Åkerby Herrgård och efter maten berättade ägaren en del om detta som man inte i sin vildaste fantasi hade en aning om. Eftersom informationen nu bara får förmedlas vidare muntligen av olika skäl stannar jag pennan här. Om suget inte var allt för  påträngande att ratta Corvetten hemåt fanns det möjlighet att besöka en Maria Lang-utställning på området innan hemfärd.

 
 

Text: Åke Jansson
Bilder: Åke Jansson