CAOS första utlandsresa gick till Hamburg


En liten grupp hade anmält sitt intresse att följa med ordförande och besöka några sevärdheter i Hamburg. Under tre dagar i mars skulle vi försöka se så mycket av staden som möjligt.
Ett stort tack till familjen Dankers, Thomas, Birgit och Jan, som ställde upp och hjälpte till med bokning av biljetter och transportmedel samt guidade oss under resan.

Först på tur stod det omtalade Elbphilharmonie, konserthuset, som även inrymmer hotell och bostäder. En lägenhet kan kosta för en månad € 12 000.-.
Efter en guidad tur genom fantastiska konsertsalar fanns två alternativ shopping eller besök på Thomas arbetsplats. Alla önskade att få se Hochbahn där Thomas styr och ställer bland 1000 bussar. Vi fick en inblick hur avancerat det är idag att få allt att fungera. I samma byggnad inryms även övervakningen an tunnelbanan.
Jens Clasen, som på svenska, berättade historien var ifrån namnet Hochbahn kom och hur det hela började i slutet på 1800-talet då hamnarbetarna transporterades med häst och vagn till hamnen. Allt gick på akvedukter fick vi lära oss och detta gav namnet Hochbahn. Dagen avslutades med gemensam middag.

Lördagen hade vigts till besöket på Miniatyr Wunderland. Vi fick en guidad tur bakom kulisserna som var fantastisk att på nära håll se uppbyggnaden för att sedan se allt från den riktiga sidan. Det blev en fantastisk upplevelse med tåg, bilar och flygplan som rörde kors och tvärs. Här finns i praktiken de flesta länderna i världen representerade på en yta som idag är 1500m² inrymmande 260 000 figurer, 9 250 bilar varav 3 Corvetter, 1 040 tåg, 15km spår, Allt som allt har det tagit 795 000 timmar till kostanden av 21M€. Nya länder och städer var Venedig och Rom som visades, men inte var helt färdigt. Allt måste stämma med färger och utseende för att bli godkänt och fortsättning följer!
Efter 7 timmar var vi alla ganska så fulla av intryck från detta fantastiska Wunderland. Hur många dag och nätter vi fick uppleva under besöket vet jag inte och vulkanen som fick utbrott sprutade lava och åskvädret som drog förbi kändes allt för naturligt. Många trötta ben, så middagen som Thomas ordnat med kändes härligt att äntligen få vila sina trötta ben.

Söndagen åkte vi på sightseeing där vi kom att se den gamla Elbetunnel (invigdes 1911, 426m lång) som än idag är i bruk för att åka bil under Elbe. Hiss ner med bil och så iväg. Färden gick vidare genom Hamburgs hamn som är den tredje största i Europa. Vi passerade även sjömanskvarteren Reeperbahn i St Pauli som kom till under slutet av 1800-talet. Airbustillverkningen kunde vi se på håll där 12 000 personer arbetar med att montera samman delarna som flygs in från olika länder i Europa. Blankenese med sin gamla bebyggelse och trånga gator. Ja mycket mer finns att säga om Hamburg, men det låter vi er själva finna ut.

Die Familie Thomas, Birgit und Jan Dankers haben einiges für den Besuch, der CAOS – Mitglieder, in Hamburg organisiert. Dafür möchten wir uns bedanken. Vielleicht zehen wir sie mal in Schweden wieder.

Vi är framme vid Elbphilharmonien

Giuden gav oss instruktioner att fotografering i konsertsalarna var förbjudet likaså telefonförbud, inget ringande

Rulltrappan upp i Elbphilarmonien var tills i december 2018 världens längsta rulltrappa

Jens Clasen guidar oss runt på de olika arbetsplatserna. Det behövs många arbetsplatser och monitorer för att hålla kontroll på alla bussar som rullar samtidigt

Bildkavalkadfrån miniatyrland

Många skärmar för att övervaka de tusentals bilar, tåg, flyg och flygplats, båtar och hamnar

Jo de är bakom kulisserna där båtarna ligger still. Tidvatten, ja det är klart att vattennivån stiger och sjunker i ebb och flodtakt

Olle och Åke är på baksidan av allt

Äntligen vila för trötta fötter

Bidrag med bilder
Åke Jansson
Ove Karlsson
Olle Karlsson
Thomas Dankers