CAOS Höstcruising 20 september 2014


Att åka Corvette när det är dimmigt fungerar alldeles utmärkt vare sig bilen var utrustad med GPS eller inte så hittade 29 Corvetter fram i dimman. Den totala besättningen bestod idag av 54 vuxna och 3 barn. Efter sedvanlig närvarokontroll på Vallby friluftsmuseums parkering tog vi kompassriktning på Strömsholm genom Västerås centrala delar och vidare via Dingtuna.

Genom dimmorna framme i Strömsholm och Marketenteriet som var dagens första mål, parkerade vi våra hästkraftsmultipelvagnar bland varelser med fyra ben och endast en hästkraft. På Marketenteriet var det förberett med skinka/ost frallor så det var bara att greppa kaffe/te muggen och hugga in. Dagens schema var fullspäckat så efter trekvart på Markan var det uppsittning (?) och vidare körning till Trångfors.

När vi hade parkerat i Trångfors hade dimmorna lättat något. Vid smedjan mötte vår ena guide Lars Lyse’n upp. Vi fick nu dela upp oss i två gäng med ena delen till smedjan och den andra till kraftstationen. Promenaden till kraftstationen som var på knappt en kilometer gick på stigar och över dammluckor. I den restaurerade lancashiresmedjan fanns härdar för järnframställning och en fungerande mumblingshammare. Vi fick även se en blåsmaskin och ett gnisthus som numer är inrett som ett samlingsrum. Lars berättade att de är ett gäng entusiaster som har samlats i Trångfors sedan 1988 varje måndag från april till oktober för att rusta smedjan. Ett imponerande arbete med många ideella måndagar.

I Trångfors kraftstation var Lennart Lindgren vår guide på plats för att berätta om den gamla kraftstationen. År 1900 var anläggningen klar för att börja leverera elektrisk kraft till ASEA och Nordiska Metallaktiebolaget via en 22 km lång ledning till Västerås. ASEA levererade de sex generatorerna varav en har deltagit på världsutställningen i Paris är 1900 och erhöll Grand Prix-utnämning. Driften vid kraftstationen upphörde 1990 då även Västmanlands största kraftstationsbygge färdigställdes och nere i berget finns nu en nyanlagd station.

Vid det här laget var vi ganska fullmatade med information om historian runt lancashiresmedjan och kraftstation. Samling vid Corvetterna och ’Start Your Engines’. Nu bar det iväg till Sätra Brunn fär lunchuppehåll. Vi körde norrut mot Ramnäs och svängde av mot Skultuna där färden sedan fortsatte till Sätra Brunn. Man kunde konstatera att inte ens de mest inbitna utan-tak-åkare hade fått ner trasan denna höstlika dag. Framme i Sätra Brunn parkerade vi bilarna runt det gamla badhuset och gick upp till Brunnsgården. På gården under kastanjerna serverades det en 2-rätters lunch bestående av en färrättsbuffe’ och dagen lunch som avslutades med kaffe. För en del var nu Höstcruisingen till ända med återstående hemfärd på schemat medans andra stannade kvar för att besöka butiker eller titta på gamla byggnader.

Strömsholms Marketenteri

Ståfika utanför eller sittplats inne på Cafee’t

Färggranna bilar tillsammans med höstens färger

Trångfors smedja

Finn 1 fel i bilden

Guidning smedja

Bagge’s blåsmaskin

Smedjan interiört

Promenad över dammluckor

Kraftstationens inlopp till höger

Genuin kontrolltavla

3 av kraftstationens totala 6 generatorer

Infasningsinstrument

Parkering på Sätra Brunn

Text: Åke Jansson
Bilder: Åke Jansson