CAOS besöker Västerås Stadshus


stadshus-10

Onsdag 10 september, i ett strålande väder samlades 10 Corvette och 20 personer på Vallby friluftsmuseums parkering för gemensam färd till stadshuset. Efter mycket trixande och fixande fick vi tillstånd med bra parkeringar utanför Länsstyrelsen.

Vi möttes upp av en lättsam och trevlig guide Mats Andersson, som lotsade oss genom stadshusets historia och dess rika utsmyckning av konstverk.

Arkitekten Sven Ahlbom la fram de första skisserna i slutet på 1940 talet och den första etappen av stadshuset stod klar 1954. Att det låg ett dominikanerkloster och en svartbrödrakyrka från mitten av 1200-talet där stadshuset står idag har kanske överraskat många. Därtill kom också den gravplats som låg i anslutning till klostret med mer än 3000 gravar. För en lekman så börjar man ana vad mycket extra arbete som tillkom med all utgrävning. Idag vilar c:a 2000 av våra förfäder in en krypta i stadshuset.

Otroligt så många rum Besökte Röda rummet där många gifter sig borgligt och fick information om dess rika utsmyckning, Kommunalfullmäktige salen där politiska beslut tas, ”Grissalen” där partier överlägger om förslag och motioner. Fascinerande var all intarsia på väggarna i detta rum, som beskrev vår historia. Vi provade alla stolar i samtliga rum och kände den politiska andan svävande över oss.

Besöket i klocktornet gav oss dagens motion, 10 trappor till fots. Klocktornet med dess 47 klockor, orgeln som klockspelet styrs från. Under sommarmånaderna spelar olika musiker på klockspelsorgeln, som ger Västeråsborna ljuvlig musik. En sevärdhet är att se alla klockorna, den största klockan väger 2,4t och den minsta 11kg, totala vikten för hela klockspelet är 15t. Bo Setterlind har namngivit och skrivet ett poem till varje klocka.

Utsikten från balkong och torn var mäktig i det klara vädret.

Som avslutning blev det en promenad till Kalle På Spången där en matbit smakade bra.

Text: Bengt & Solveig Lindblom
Bilder: Bengt Lindblom