Besök på Kraftvärmeverket Mälarenergi


Tisdag 2 september, en strålande kväll med sol och värme, en så kallad Indiansommar, då det kom 17 Corvette, en Pontiac och en bruksbil till Vallby friluftsmuseums parkering. Det blev hela 32 personer, som kom till träffen.

Mälarenergi hade skänkt 5 stycken kassar med reklam som lottades ut före avfärden.

Gemensamt rullar vi mot Kraftvärmeverket på Sjöhagsvägen för studiebesök. En av våra guider Kent-Ove Nerén tog emot och vi parkerar på anvisad plats.

Många trappsteg upp till lokalen Lågtryckaren 20m över havet. Det blev en ren konditionstest med andan i halsen. Kent-Ove lämnade över ordet till Willy Lundqvist, som visade bildspel och berättade om Mälarenergis historia och utveckling, som började för c:a 60 år sedan, medan vi drack kaffe/the och åt en god smörgås.

Rundvandring i kraftvärmeverket började med påklädning av hjälm headset och besöksväst. Vi delades upp i 2 grupper som åker i olika hissar upp till en höjd på 69m där vi får en fin utsikt över Västerås. Vi får också se båten som anlänt med sopor. Jag är säker på att många trodde soporna låg helt öppet men så är inte fallet, allt är inpackat i ”plastpåsar”. Sen blir det trappor och broar byggda av gallerdurk som man går på och vi får en viss höjdkänsla då man tittar ner genom gallerdurken.

Willy Lundqvist berättar om pannor, bränsleberedning och rökavgaser, hur elen kommer till genom en ångturbin som drar ingång en generator som levererar el. Vandringen går vidare från block 1-4 där man eldar med olja och kol när det är mycket kyligt ute. Panna 5 eldas med träflis och delvis med torv. Vandringen avslutas vid nya panna 6 som är en sopförbränningspanna.

Guiderna avslutar och tackar för sig, CAOS medlemmar är mycket nöjda med informationen avslutar med en applåd.

En fantastik kväll som vi kommer att minnas under lång tid!

Text: Bengt & Solveig Lindblom
Bilder: Bengt Lindblom